Leta i den här bloggen

lördag 29 juni 2024

Ålabodarna - Vikhög

    • Steg upp hyfsat tidigt för att komma iväg innan vinden vrider till syd. Skulle blåsa ca 4-5 m/s från väst fram till lunch, vilket var en gynnsam vindriktning för att ta oss söderut. Dock inte lika gynnsam för att komma loss från vår tilläggning vid Ålabodarnas gästbrygga. Vinden rakt i sidan, och vi låg förtöjda med en boj i aktern. Allt gick, med lite finurliga spring, bra och vi satte kurs söderut. Fick en fin segling tillbaka till Vikhög med väldigt varierande vind, både i styrka (3-8 m/s) och riktning (NV-S). 
Seglad distans: 17,5 sjömil
Seglad tid:          3 timmar, 48 minuter
Vind:                   NV-S, 3-8 m/s
Snitthastighet:  4 knop, max 7 knop

fredag 28 juni 2024

Örenäs

Efter regn och åska - så blev det sol. Tog en promenad upp till Örenäs slott och kollade på utsikten. Att driva spa verkar lönade för vilken komplex till spa-avdelning som byggs strax bredvid var inte nådigt. Även hela slottet totalrenoveras och skall tydligen byta namn till Maryhill, som är den ursprungliga fastighetsbeteckningen

Åskfront

Stannade i Ålabodarna för att vänta in det vindskifte som skulle komma efter att en åskfront passerat. Vi har haft sydliga vindar tidigare idag, som nu vänt till nordväst. Egentligen perfekt vindriktning, men 8-10 m/s gör att vi med justerade ryggar väljer att stanna i hamn.

Slappar

Njuter av det stilla hamnlivet i Ålabodarna. Kom lite regn i natt och idag är det betydligt mer humana temperaturer. Var en del dimma tidigare i morse, men det börjar lätta nu.

torsdag 27 juni 2024

Ålabodarnas hamnkrog



Efter en riktigt varm dag med strålande sol och rekordvärme blev det en enkel middag i hamnkrogen. Dagens höjdare var en av två förrätter nämligen den med frasiga kronärtskockor, brödsmulor, picklade krusbär med stracciatelleost och lite balsamico. Den andra var sotad lax med jalapeños, citronkräm och picklad gurka. Allt sköljdes med med en underbar riesling från Reinhaussen. 



Ålabodarna

Blev ett stopp i Ålabodarna. Trötta på motorkörning nu. Alltid lika lugnt och skönt i denna hamn, dock börjar underhållet bli något eftersatt och pollarna på gästbryggan kändes inte allt för tillförlitliga.


Skovshuvud - Ålabodarna

  • Seglad distans:  15,6 sjömil
  • Seglad tid:          2 timmar, 21 minuter
  • Vind:                   SSV, 2-4 m/s
  • Snitthastighet:  6 knop, max 7 knop

St Ibbs

Passerade Ven, fortfarande ingen vind. Inte så många båtar ute så här direkt efter midsommar. 

Stiltje

Gårdagens vindprognos lovade 4-5 m/s från sydväst blev istället 0-1 m/s från typ alla olika håll. Tog därför en lugn morgon i Skovshuvud. Lämnade strax efter elva och har nu satt kurs mot svenska sidan. 


onsdag 26 juni 2024

SUP-rollator

Nästa år när man är pensionär skall man kanske skaffa sig en sådan.

Skovshuvud

Efter några besök hos en naprapat är ryggskottet nu på en nivå som gör segling möjlig. Med vindar runt 3-4 m/s tog vi tillfället och satte kurs mot Skovshuvud. Hittade en lugn plats längst ut på södra piren i en annars ganska livlig hamn. En stor foodcourt lockade många besöker från både båtar och från byn.

Vikhög - Skovshuvud

  • Seglad distans: 15,6 sjömil
  • Seglad tid:        3 timmar, 34 minuter
  • Vind:                 SSO, 3-6 m/s
  • Snitthastighet:   4 knop, max 6 knop

fredag 21 juni 2024

Midsommar

Planen var att segla till någon dansk hamn för att fira midsommar. Så, trots Lena lite onda rygg, åkte vi ner till hamnen på onsdagen för att ge oss iväg tidigt torsdag morgon. Så blev det inte, för när Lena skulle ta sig ur bingen var det med storsvårighet och med rejäl smärta som hon kunde räta på ryggen. Så vi packade ihop maten och åkte hem för att fira midsommar hemma i huset i stället och i synnerhet försöka få rätsida på ryggen.

söndag 16 juni 2024

Liten brand

Som brukligt innan själva sommarsäsongen verkligen drar igång kollas allt. Bland annat testades vår solpanel vilken inledningsvis fungerade utmärkt. Tråkigt nog uppstod någon form av kortslutning mellan två panelelement med en mindre brand som följd. Gick lätt att släcka med bara handen, men kändes ändå lite olustigt. Efter kontakt med återförsäljaren Navinordic, så fixade de en ny till oss, trots att all form av garanti upphört. Än en gång måste Navinordics känsla för service lovordas.